Vem är du, när satt du i kårledningen och vilken post hade du?

Hej, jag heter Erik Andreasson och var ekonomiansvarig i HHGS under 2017. Idag är jag management trainee på Bonnier News och dessförinnan var jag på Deloitte i två år. Mellan 2013-2017 läste jag fristående kurser och logistikprogrammet, varav tre terminer utomlands genom utbyte och praktik, och satt i kårledningen under termin 5 och 6.

Varför sökte du till denna post?

Ganska tidigt in under min universitetstid förstod jag att studierna enskilt inte skulle stimulera mig tillräckligt för hålla motivationen uppe, och att jag därför behövde hitta till andra sammanhang jag dels kunde omsätta teori till praktik, och dels ta del av fler sociala aktiviteter. Under mina första terminer var jag på HandelsConsulting och trivdes väldigt bra i den miljö man umgås med drivna studenter också utanför sin klass, som både var målmedvetna i sina studier, sitt arbete och på fest. Efter studier utomlands ville jag prova någonting nytt, och som var i linje med de kurser inom redovisning jag skulle läsa. Min övertygelse, både då som nu, är att oavsett vad man vill arbeta med inom ekonomi efter sin examen är det väldigt nyttigt att förstå grundläggande redovisning. Sedan är det inte att förringa det nätverk och vänner som ett engagemang i studentkåren möjliggör, så när jag fick veta att posten som ekonomiansvarig inte var tillsatt kändes självklart att söka.

Hur upplevde du att det var? Berätta mer om din post.

Som jag ser det består rollen som ekonomiansvarig av två delar som är lika lärorika men på olika sätt. Det första som en del av själva kårledningen och handlar om att förstå det ansvar och möjligheter som vilar på hela kårledningen. Varje kårledning har möjlighet att sätta prägel på sitt år och vidareutveckla verksamheten med delvis egna fokusområden.

Den andra delen handlar om själva ekonomiarbetet. Denna del av rollen är mer självständig och lämnar mer utrymme för egna initiativ. Det dagliga löpande arbetet kommer sannolikt kännas nytt och kul till en början men över tid lär motivationen sina. Då får man söka självuppfyllelse i annat och det möjligen textmässigt torraste, men samtidigt det mest lärorika för mig, var att försöka strukturera upp ekonomiarbetet med processer, rutiner och mallar utifrån hur det borde fungera. Du kommer även utvecklas när du tvingas axla rollen som en rationell motpol till föreningar – och inte minst kårledningen – när de får för sig finansiella dumheter så som att köpa in ett tyskt DJ-system på avbetalning eller julpynt till ett värde av ett halvårs CSN. I dessa stunder kommer du tvingas stå på dig, kompromissa, vara pragmatisk och hitta alternativ, så som att tapetsera om i kåren med porträtt föreställande Leif Loket Olsson. Givet daglig kontakt med drivna studenter som vill utveckla sina föreningar känns arbetet både viktigt och stimulerande, och du kommer bygga många fina relationer, några fula, riva några, och om igen.

Varför ska man söka kårledningen?

Att engagera sig i något bortom studierna ser jag som en förutsättning för att få en minnesvärd studietid, och har du hittat hit har du nog redan insett detta. Vare sig du söker för att få engagera dig ytterligare, vilja påverka, kunna skriva en proffsig rubrik på LinkedIn, ta ett års uppehåll för att komma ikapp med omtentorna eller söker inbillad hybris är detta någonting du inte kommer att ångra. Ett år i kårledningen är ett år med fler fredagar än måndagar.

Meny